Aisya Ismail

Saturday, 18 November 2017

GAMES DI TELEFON PINTAR SUDAH TIDAK SELAMAT UNTUK ANAK-ANAK

11:30 0
GAMES DI TELEFON PINTAR SUDAH TIDAK SELAMAT UNTUK ANAK-ANAK
Assalamualaikum and hye readers~



Siapa suka main game sebelum tidur, angkat kening sekarang. Ai memang suka main games, tapi selected games lah. Handphone yang ai gunakan dah tak support banyak games. Dah terlalu berat dengan aplikasi-aplikasi yang semakin canggih dari sehari ke sehari. So, ai hanya install game yang ringan-ringan sahaja seperti Candy Crush dan Garden Mania 2. Pernah main tak?



Gambar hasil carian di google.com.



Eh, ai still main Candy Crush lagi? Mestilah. Ai main bila ada kelapangan dan kebosanan. Garden Mania 2 tu ai akan main selalunya sebelum tidur. Kalau anak-anak buah merengek nak main game pun ai akan bagi Garden Mania 2 tu. Sebab game tu santai-santai je. Ai tak berapa setuju ibu bapa memberikan gadget kepada anak-anak, tapi sekali-sekala tak salah. Tengok-tengok jeling-jeling sikit apa yang dibuatnya.


Ai pasti ramai tahu, aplikasi games di telefon bimbit semakin hari semakin dipenuhi dengan iklan. Habis satu level, pop up iklan. Kadang-kadang, tengah syok main games, pop up iklan. Korang tak hangin? Yang iklan di footer tu pun satu hal. Nak tekan lain mesti tertekan iklan tersebut. Iklan-iklan ni kalau dulu cuma promote kan games sahaja. Makin lama makin advance. Digi, Maxis, land property and Lazada pun ada tau. Ai memang akan rasa semak setiap kali pop up iklan tu. Tapi disebabkan nak juga main game, ai abaikan. Nak bergaduh dengan iklan pun, dia tetap akan menang. Siapalah ai ni kan jika nak dibandingkan dengan iklan tersebut. So ai biarkan. Memang itupun pilihan yang ada. 


Tapi sejak akhir-akhir ni, iklan-iklan yang ai sebutkan di atas sudah tidak muncul lagi. Ini sudah bagus. Tapi malangnya, iklan lain pula yang pop up. Setiap kali habis satu level, iklan perempuan berpakaian ketat sendat keluar. Tak kurang juga yang memakai hot pant dan menari-nari tak tau lah tarian apa. Iklan aplikasi live tah hape-hape semua ada. Nak lagi dahsyat lagi? Tak payah lah cerita di sini. Yang pasti kalau tak sengaja atau dengan sengaja tekan, korang akan masuk ke aplikasi yang ............



Gambar hasil carian di google.com.



So, macam mana ai nak bagi anak-anak buah ai main game lagi? Off wifi, off mobile data? Game sekarang pun memerlukan wifi or data. So, nak elakkan anak-anak buah yang kecik-kecik ni tertengok benda bukan-bukan, layan lah youtube for kids sampai lebam. Kalau korang ada games yang ringan dan tiada iklan atau aplikasi khas untuk kanak-kanak yang confirm mereka suka, bolehlah kongsikan dengan ai.






Thursday, 16 November 2017

GIVEAWAY BDAY ANUM 2017

17:06 5
GIVEAWAY BDAY ANUM 2017
Assalamualaikum and hye readers~



Bercontest lagi kita ye.



Klik banner untuk join.



Due Date : 13 - 24 November 2017





COMEL BLOGGER CONTEST

16:29 2
COMEL BLOGGER CONTEST
Assalamualaikum and hye readers~



Jom bercontest! Hadiah untuk contest kali ini adalah tuala sulaman nama yang comel. 



Klik banner untuk join.


Due Date : 15 - 25 November 2017




CENDAWAN GORENG TEPUNG JANJI MANISMU

10:30 8
CENDAWAN GORENG TEPUNG JANJI MANISMU
Assalamualaikum and hye readers~



Bila pergi pasar malam, ai selalu tertarik dengan cendawan goreng. Ai seorang penggemar cendawan, dan bagi ai cendawan goreng tu sangat menarik. Akan tetapi, melihat harganya, terus ai berubah fikiran. Setahu ai, cendawan mentah tidaklah terlalu mahal di pasaran, tapi harga cendawan goreng boleh mencecah rm2.50 satu cup. Atau ai je yang rasa mahal?


Baru-baru ni, ai nak sangat makan cendawan goreng. Tapi nak tu tak adalah sampai tahap menangis kalau tak dapat. Ai tengok di pasar malam, macam biasa ai batalkan niat sebaik sahaja melihat harga. Akhirnya ai amik keputusan untuk buat sendiri. Sedap! Patutlah mahal. Seumur hidup ai, ini kali kedua kot ai makan. Sigh~ So, ai tak tahu rasanya sama atau tidak seperti di pasar malam. Ok jom ai kongsikan cara-cara buat cendawan goreng tepung janji manismu. Resepi ni ai try and error je tanpa rujukan mana-mana. Senang je, janji sedap untuk tekak ai, ok lah.





Bahan-Bahan :

1-  Cendawan
2- Tepung gandum
3- Kunyit
4- Garam
5- Telur
6- Air
7- Minyak masak





Cara-Cara :

1- Tuangkan tepung gandum di dalam mangkuk bersesuaian dengan kuantiti cendawan.
2- Pecahkan telur.
3- Masukkan sedikit kunyit dan garam secukup rasa.
4- Tuang air sedikit demi sedikit sambil mengacau tepung.
5- Kacau tepung sehingga sebati dan tidak terlalu cair.


Adunan tepung siap!


6- Celupkan cendawan ke dalam tepung. Tepung mesti menyalut semua bahagian cendawan.
7- Panaskan minyak.
8- Masukkan cendawan yang sudah bersalut tepung ke dalam minyak yang telah panas.
9- Goreng sehingga warna bertukar kuning keemasan.
10- Siap! Boleh lah jamu keluarga.



Selamat mencuba!


P/s : Pastikan cendawan sudah dibasuh terlebih dahulu.