Aisya Ismail

Saturday, 20 January 2018

PERCUTIAN SERAMAI 20 ORANG DI ERLY VILLA HOMESTAY

10:30 0
PERCUTIAN SERAMAI 20 ORANG DI ERLY VILLA HOMESTAY
Assalamualaikum and hye readers~



Minggu lepas ai berkesempatan untuk bercuti bersama keluarga mertua. Percutian singkat satu hari dua malam je. Kami pilih untuk pergi ke tempat yang dekat , iaitu Kuala Selangor. Kurang sejam perjalanan. Jimat masa. Badan pun tak penat sangat nak duduk dalam kereta lama-lama.



PERCUTIAN SERAMAI 20 ORANG DI ERLY VILLA HOMESTAY
Erly Villa Homestay



Di Kuala Selangor kami menginap di Erly Villa Homestay. Kenapa homestay? Sebab perccutian kami ini untuk family day. Jadi, kami memilih homestay agar semua orang boleh duduk di bawah satu bumbung. Ya, tak perlu keluar ke mana-mana, hanya bersama keluarga di dalam villa homestay tersebut.


Erly Villa Homestay ni mempunyai empat bilik tidur dan lima bilik mandi/tandas. Tak perlu berebut ok kalau nak buang air serentak. Apa yang seronok di Erly Villa Homestay ni? Macam-macam ada. Semuanya memang disediakan oleh pemilik Erly Villa Homestay ini. Oh ya, di villa homestay ni terdapat cctv tau. Jadi, jangan sesekali cuba nak buat perkara pelik-pelik.


Aktiviti di dalam villa
1- Congkak
2- Set Karaoke
3- Kerusi urut Gintel
4- Peralatan gym
5- Ruang dapur yang besar untuk memasak
6- Charging motobike untuk kanak-kanak






Aktiviti di luar villa
1- Halaman yang luas di depan dan belakang villa
2- Mini playground
3- BBQ set
4- Kolam untuk kanak-kanak
5- Trampoline
6- Motorsikal



PERCUTIAN SERAMAI 20 ORANG DI ERLY VILLA HOMESTAY
Halaman depan rumah. Waktu ni tengah setup untuk bergambar.

PERCUTIAN SERAMAI 20 ORANG DI ERLY VILLA HOMESTAY
Kolam mandi dan peralatan gym.

PERCUTIAN SERAMAI 20 ORANG DI ERLY VILLA HOMESTAY
Trampoline di halaman belakang rumah. Kurang daripada 90kg sahaja ye.



Kami memang tak merancang untuk berjalan-jalan, disebabkan itu kami memilih villa homestay yang lengkap segala-galanya. Pada ai lengkap lah, sebab semua benda yang ai perlukan ada di villa homestay tersebut. Malah perabot dan pinggan mangkuk cukup untuk kami 20 orang. Memang sangat berpuas hati. Lagi pun, tak semua homestay terima pengunjung dengan jumlah yang ramai.


Kalau korang ada perancangan nak buat family day, Erly Villa Homestay sangat sesuai. Kuala Selangor ada tarikan lain seperti Jeram ikan Bakar dan kelip-kelip. Kalau nak jalan-jalan keliling kampung pun boleh. Amik udara segar. Ai sangat berpuas hati dengan Erly Villa Homestay.




aisyaismail

Thursday, 18 January 2018

BUKAN TAKUT PADA SCAMMER

10:30 9
BUKAN TAKUT PADA SCAMMER
Assalamualaikum and hye readers~



Pagi tadi ai dapat panggilan telefon daripada nombor yang tidak dikenali 01300882888. Memandangkan nombor tersebut adalah nombor handphone, ai terus jawab dengan segera. Ye lah mana lah tahu supplier call pagi-pagi kan. Sebaik sahaja jawab panggilan tersebut, kedengaran suara operator mengatakan ai ada tunggakan dengan Maybank sebanyak RM2500 dan tekan satu untuk menyemak tunggakan. Dengan pantas ai matikan panggilan.
BUKAN TAKUT PADA SCAMMER
No yang call bagi pihak Maybank.

Ai matikan telefon bukan kerana scammer, tapi kerana takut panggilan tersebut adalah penipuan bil telefon. Tak pasal-pasal ai kena bayar bil untuk dia. No no no! Terus ai call careline Maybank dan bertanyakan mengenai tunggakan tersebut. Dalam tahu panggilan tersebut daripada scammer, hati ni tetap rasa was-was. Manalah tahu Maybank memang ada buat kesilapan dan tiba-tiba ai ada tunggakan sebanyak itu.


Pegawai Maybank mengesahkan panggilan tersebut memang daripada scammer. Ada dua perkara yang dalam kes ai tak mungkin pihak Maybank akan lakukan semasa membuat panggilan kepada pelanggan.

1- Membuat panggilan menggunakan nombor telefon bimbit
Pihak Maybank tak akan sesekali membuat panggilan melalui telefon bimbit. Pihak Maybank mempunyai talian khas mereka sendiri.

2- Bercakap menggunakan mesin operator
Jika ada sebarang masalah, pegawai Maybank sendiri akan bercakap dengan pelanggan mereka. Mereka tidak menggunakan mesin operator sebagai pengganti kepada pegawai mereka. Selain itu, mereka juga menggunakan kaedah menghantar surat ke alamat rasmi pelanggan.



BUKAN TAKUT PADA SCAMMER



Pernah tak korang terima panggilan juga daripada scammer? Apa reaksi korang? Scammer ni adalah satu cara penipuan untuk mendapatkan duit dengan mudah. Scam selalunya melibatkan wang ribuan ringgit. Kalau dulu, scam sangat popular dengan skim cepat kaya. Seorang individu akan mencari mangsa untuk menipu duit mangsa. Mangsa dijanjikan pulangan yang lumayan. Setelah melabur, scammer dan duit mangsa lesap begitu sahaja.


Tapi sekarang scammer ini sudah maju seiring membangunnya dunia. Mereka mula menggunakan kaedah menipu melalui panggilan telefon atau pun khidmat pesanan ringkas. Ai rasa nombor telefon tu mereka hanya pilih secara rawak. Sumbernya ai tak pasti. Sekarang memang popular scammer memerangkap mangsa dengan mengatakan mangsa mempunyai hutang dengan bank. Ada juga scammer yang menggunakan kaedah dengan menyatakan mangsa terlibat dengan jenayah langgar lari ataupun penjualan dadah. Siapa yang terpedaya pasti akan mengalami kerugian.


Kalau korang ada menerima panggilan telefon yang mencurigakan, cepat-cepat lah call pihak yang lebih meyakinkan. Kalau dia cakap daripada Maybank, korang call lah Maybank. Kalau dia cakap daripada balai polis Kuala Kangsar, korang call lah balai polis Kuala Kangsar. Jangan sesekali ikut apa yang disuruh. Paling penting, jangan beri maklumat peribadi korang kepada pihak yang tidak dikenali.




aisyaismail

Tuesday, 16 January 2018

TIPS PILIH MEJA MAKAN

10:30 4
TIPS PILIH MEJA MAKAN
Assalamualaikum and hye readers~


Meja makan adalah salah satu perabot yang wajib ada di dalam rumah selain daripada sofa dan katil. Tidak salah jika sesebuah rumah tidak mempunyai meja makan, tetapi meja makan sentiasa menjadi kehendak seseorang yang mempunyai keluarga dan rumah sendiri. Ada je rumah yang tidak mempunyai meja makan. Malah, rumah ai sendiri pun dahulu tidak mempunyai meja makan. Sebab kami tidak merasakan ianya penting. Apabila berpindah ke rumah yang lebih baik, ianya menjadi suatu keperluan untuk mengelak rumah daripada kelihatan kosong. Jadi bagaimana untuk memilih meja makan yang sesuai dengan rumah kita?




TIPS PILIH MEJA MAKAN
Meja makan Ikea. Gambar hasil carian di google.com.



1- Pastikan saiz ruang makan - Sebelum beli meja makan, kita kena pastikan saiz ruang makan terlebih dahulu. Jika korang membeli meja makan yang besar untuk ruang makan yang kecil, rumah korang akan kelihatan sempit. Untuk langkah berjaga-jaga, lebih baik korang ambil pita pengukur dan ukur ruangan makan korang.

2- Tentukan bajet - Jika bajet korang kecil, pilih lah meja makan yang tidak menelan belanja yang besar. Jika ada bajet lebih, beli lah yang lebih baik. Jangan kerana meja makan sampai nak berhutang pula.

3- Pemilihan bentuk meja - Pemilihan meja makan berbentuk bulat amat digalakkan untuk ruang makan yang terhad. Ini adalah kerana meja tersebut tidak mempunyai sudut dan tidak mengambil ruang yang besar. Meja makan segi empat pula sangat sesuai untuk ruang yang luas dan mempunyai banyak kerusi.

4- Konsep kediaman - Apa konsep rumah korang? Jika moden, pilihlah meja makan yang moden dan begitu juga sebaliknya. Jangan jadikan meja makan suatu perabot yang ganjil di dalam rumah.

5- Bilangan penghuni di dalam rumah - Jumlah penghuni di dalam rumah juga perlu dititikberatkan. Ini adalah supaya tiada ahli isi rumah yang tidak dapat untuk duduk bersama di meja makan. Tapi berbalik juga pada ruangan di rumah korang. Kalau tidak boleh memuatkan meja makan yang besar, separuh terpaksalah beralah.

6- Pilihan Material - Tak semua orang menggunakan meja makan untuk makan semata-mata. Ada juga yang menjadikan meja makan sebagai tempat bekerja. Kalau tengok drama kat tv pun selalu tunjuk anak-anak buat kerja sekolah di meja makan. Buat beramai-ramai baru lah cepat siap. Atau tak jadi kerja sebab sibuk bersembang? Hehehe! Kalau korang guna meja makan untuk macam-macam aktiviti, pilihlah material yang lebih berkualiti.

7- Warna pilihan - Korang kena tahu, warna sesuatu perabot mempengaruhi suasana di dalam rumah korang. Pastikan korang tak pilih warna yang carca marba. Semak mata memandang nanti. Buat rujukan untuk kombinasi warna yang menaikkan mood positif di dalam rumah.



Gambar hasil carian gi google.com.



Entri ni membantu korang tak untuk memilih meja makan? Boleh lah korang memilih meja makan yang selesa dan bersesuaian dengan rumah masing-masing. Apa yang penting, pastikan jangan berbelanja di luar kemampuan. Rancang perbelanjaan sebaik mungkin. Kalau korang nak meja makan yang simple, ai suggest korang check it out di Ikea. Banyak pilihan dan korang boleh mix and match. Ai geram betul dengan pilihan kerusi-kerusi di Ikea. Comel-comel sangat.




aisyaismail

Sunday, 14 January 2018

TAHU TAK BETUL TAPI IKUT JUGA

10:30 18
TAHU TAK BETUL TAPI IKUT JUGA
Assalamualaikum and hye readers~



Bila balik kampung, sesekali mesti nak menyinggah rumah mak cik, pak cik, nenek saudara, atuk saudara atau pun jiran-jiran yang lebih tua. Terutama sekali bila cuti panjang. Bukan apa, saja nak mengeratkan sillaturrahim. Cewahhh padahal sesekali je pergi teman mak je pun. Kira nak mengeratkan sillaturrahim juga lah kan. Waktu selebihnya ada je terperap kat dalam rumah.


Sesekali bila dah berjumpa tu, mesti macam-macam yang nak diborakkan. Tapi mak ai lah yang berborak. Biasalah orang tua-tua kan, banyak cerita dan kenangan lama yang nak diimbas kembali. Ai ni spesis pemalu and malas bercakap. Kalau tak percaya, jom cuba hangout sama-sama. Nilaikan lah sendiri. Hehehe! Orang tua-tua ni banyak pantang larang. Jangan itu jangan ini. Dulu-dulu bila mak cakap jangan, terus tak buat sebab mak siap bagi reason sekali. Bab reason tu yang gerun. Tapi bila dah besar ni, dah boleh fikir sendiri rasa macam tak logik je. Tapi walaupun tak logik tetap ikut juga.







1- Jangan menyanyi di dapur, nanti kahwin dengan orang tua - Kalau ai dah termenyanyi tu memang rasa gerun juga lah. Kalau tua sikit dari ai tak apa. Kalau tua yang berpuluh tahun dari ai? Hurmmm not my type lelaki matang ni. Tapi bila fikir balik, ajal, maut, jodoh dan pertemuan itu kan di tangan Allah. Siapalah kita nak tentukan usia pasangan kita kan? Mungkin orang dulu-dulu berpesan begitu sebab takut tak berasap dapur tu.

2- Jangan duduk di tangga waktu maghrib, nanti tak ada orang masuk meminang -  Bila balik kampung mak-mak atau arwah nenek bising bila duduk di tangga. Sampai nak duduk kat tangga dalam rumah teres pun takut tak ada orang yang nak masuk meminang. Tapi, dari duduk kat tangga baik duduk dalam bilik atau duduk lah kat ruang tamu. Kenapa nak duduk di tangga juga waktu maghrib?

3- Jangan bercakap masa makan, nanti makanan lari - Boleh bayangkan tak makanan korang lari? Hahaha! Pantang larang ni ai jarang ikut. Waktu makan lah mulut ni asyik nak bercakap je. Mungkin mereka maksudkan nanti rezeki tak masuk kot. Dan mungkin mereka cakap macam tu supaya anak-anak cepat habiskan makanan kot. Entahlah.

4- Jangan bazirkan makanan, nanti makanan menangis - Yes, ai mengaku sejak ai boleh berfikir dan kali pertama ai dengar pantang larang ni, ai memang dapat bayangkan nasi tu menangis bila ai tak habis makan. Sedih tau. Apatah lagi bila kakak ai pernah tunjuk nasi yang ai tak habiskan jadi macam basah-basah. Sayu hati ni. Padahal apa-apa makanan pun kalau dibiarkan akan menjadi lembab. Tapi, membazir itukan amalan syaiton. Jadi, janganlah membazir.

5- Jangan makan beralih tempat, nanti kahwin ramai - Orang lelaki suka lah ni kan? Adik lelaki ai dulu suka sangat makan beralih-alih. Nak kahwin ramai katanya. Kecik-kecik dah fikir nak kahwin. Tapi makin besar, ai tengok makin laju dia makan sampai tak sempat nak beralih tempat. Dah tak jadi nak kahwin ramai pula ke? Mungkin dia dah sedar, kahwin ramai memerlukan poket yang tebal. 

5- Jangan tunjuk pelangi dengan jari telunjuk, nanti jari kudung - Takut? Mestilah. Tak pasal-pasal je kudung sebab tunjuk pelangi. Pantang-larang ni dari kakak-kakak ai masa kecik-kecik dulu. Tak tahu lah mana diorang dapat. Kawan-kawan kat sekolah pun cakap macam tu. So kalau ai nampak pelangi, ai cuma bangitahu je "eh ada pelangi". Kalau nak tunjuk juga, ai tunjuk guna tangan Doraemon. Maknanya ai tak keluarkan mana-mana jari untuk tunjuk. Buat penumbuk je.


Bila ai fikirkan apa yang terjadi di atas muka bumi ini adalah takdir dan ketentuan Allah, itu jauh lagi logik. Tapi, bak kata mak ai, setiap larangan yang dibuat tu ada sebabnya. Nak menegur dalam bahasa yang lebih sedap didengar. Tu yang muncul macam-macam reason yang pelik-pelik. Apa pun, kita sebagai orang muda, dengarlah cakap orang yang lebih tua. Mereka dulu makan garam daripada kita. Kalau susah nak terima sekali pun, jangan lah buat perkara yang dilarang dengan  niat menghormati mereka. Lagipun bukan buat perkara yang salah.




aisyaismail