Aisya Ismail

Thursday, 14 December 2017

YANG HIDUP PASTI AKAN MATI

11:46 6
YANG HIDUP PASTI AKAN MATI
Assalamualaikum and hye readers~



Pagi semalam sebaik sahaja ai sampai office, ai dikejutkan dengan berita mak long sebelah husband ai meninggal dunia. Al-fatihah. Terkejut dan macam tak percaya. Sehari sebelum tu sihat je, siapa sangka semalam dia pergi meninggalkan dunia ini.



YANG HIDUP PASTI AKAN MATI



Selepas selesai pengebumian jenazah, ai berkumpul di rumah mak saudara sebelah husband. Ibu mertua ai dengan kakaknya dan sepupu-sepupu sebelah husband flash back balik kisah-kisah lama. Tiba-tiba ibu mertua ai cakap "kalau nak pergi sekejap je. Kita tak tahu bila masa kita pula. Solat tu kena jaga, jangan tinggalkan".


Ai berfikir sejenak, bila tiba masa ai pula nanti, dah cukup ke amal ibadat ai di dunia? Sudah bersediakah ai bila tiba waktu itu? Bersedia atau tidak, ajal maut itu di tangan tuhan. Allahuakhbar. Insaf sekejap. Mungkin sebab itulah kita disuruh sentiasa mengingati mati. Bila mengingati kematian, secara tak langsung kita sendiri akan berfikir apa nasib kita kelak. Sampai bila kita hidup? Bagaimana pengakhiran kita nanti? Sedikit sebanyak menginsafkan kita yang sedang terleka dengan duniawi.


Sama-sama lah kita mendoakan kesejahteraan kita di dunia dan di akhirat. Dan luangkan sedikit masa untuk sedekahkan Al-fatihah kepada arwah maklong ai. Semoga roh nya dicucuri  rahmat. Aamiin.




Tuesday, 12 December 2017

BENGANG DENGAN PEMANDU GRAB!

21:30 8
BENGANG DENGAN PEMANDU GRAB!
Assalamualaikum and hye readers~



Ai dah jadi pengguna aplikasi Grab dan Uber selama tiga ke empat tahun ni. Bukan lah setiap hari ai naik Grab dan Uber ni, tapi sentiasa jadi pilihan bila tak ada pilihan. Hehehe! Tapi, Grab always be my first choice. Lepas tu baru ai akan pertimbangkan Uber. Sebab Grab fee dah fixed, so senang untuk ai buat bajet perjalanan.





Bila encik Husband outstation, ai memang akan pilih Grab. Selama ni memang tak ada problem pun. Selalu  sangat diorang dapat five star dari ai. Sampailah tadi, ai rasa hilang sabar dengan pemandu Grab. Dari office ai memang susah nak dapat service Grab ni. Ai pun tak pasti sama ada diorang memang tak suka masuk kawasan tu ataupun customer tak ramai kat situ. Kalau dah lama sangat masih tak dapat searching pemandu Grab, barulah ai akan beralih arah kepada Uber. Uber memang tiada masalah di kawasan tu.


Sebelum balik kerja tadi, ai search for Grab driver awal-awal. Lama juga lah baru ai dapat pemandu Grab tu. Beberapa minit lagi nak pukul 6 petang. Syukur alhamdulillah boleh balik  awal. Pemandu Grab tu messege bagitau akan lewat dalam 20 minit. Lama tu, tapi ai ok je. Biasalah mesti jammed masa orang nak balik kerja. Selepas lebih sepuluh minit ai tunggu dengan sabar, tiba-tiba pemandu Grab tersebut cancelled booking. Seriously? Lepas lebih sepuluh minit? Dah lah susah nak dapatkan pemandu Grab selepas pukul 6. Ai bengang betul dengan Grab! Ini lah yang dikatakan kerana nila setitik rosak susu sebelanga. 


Nasib ai baik, bila ai search untuk pemandu Grab yang baru terus dapat. Walaupun jammed teruk nak masuk kawasan tu, abang pemandu Grab tu masuk juga. Oh terharu. Kalau tak, ai akan salah kan pemandu Grab yang cancelled booking tu 100% walaupun dia tak ada kena mengena dengan jammed!





Friday, 8 December 2017

MASAK-MASAK BERSAMA CHEF ZAMIR

18:14 6
MASAK-MASAK BERSAMA CHEF ZAMIR
Assalamualaikum and readers~



Last week ai berkesempatan untuk menyertai cooking demo yang dianjurkan oleh AMC Group. Korang tahu tak apa AMC ni? AMC ni adalah jenama yang mengeluarkan produk memasak dengan reka bentuk yang canggih, luar biasa dan cantik. 


Apa yang ai boleh katakan, ai seronok joint demo ni. Ye laa, secara tak langsung ai dapat berjumpa dengan beberapa orang blogger yang ai hanya kenal di dunia blogger dan media sosial sahaja. Selalunya ai hanya baca blog mereka dan komen, bila ada event yang macam ni, baru lah dapat bersua muka. 






Selain para blogger, ai juga dapat beramah-mesra dengan Chef Zamir selaku duta jenama AMC. Sopan orangnya. Chef Zamir ni pemenang program masterchef 2013 kalau tak silap ai. Chef Zamir menunjukkan demo memasak empat resipi dengan menggunakan periuk jenama AMC. Menunya adalah butter cake, nasi biru, rendang ayam dan sayur campur. Nampak macam senang je Chef Zamir masak. Sekejap je dah siap empat menu.






Sepanjang demo tersebut, ai sangat kagum dengan periuk jenama yang digunakan. Memang canggih ok. Siap korang boleh choose nak memasak secara manual ataupun auto. Kalau korang set auto, sambil masak sambil korang boleh mandi, lipat baju, basuh baju atau apa-apa lah. Tak payah risau kek korang hangus, tak payah risau sayur goreng korang over cooked. Ada juga pengguna produk AMC dalam event tersebut. Bila akak tu kongsikan pengalaman menggunakan produk tersebut, ai kagum gila dengan kecanggihan produk tersebut yang diceritakan oleh beliau. Siap tegaskan yang dia tidak dibayar oleh penganjur. Dia hanya berkongsikan pengalaman sahaja. Harap-harap birthday tahun depan encik husband bagi hadiah periuk AMC =D






Produk-produk AMC sememangnya agak pricey. Masa ai dengar harganya pun ai macam tertelan air liur. Tapi bila melihat kecanggihan periuk-periuk tersebut, memang selayaknya dengan harga yang ditawarkan. Malah, ada jaminan sehingga 30 tahun. Periuk jenama apa yang ada jaminan selalma itu? Korang nilai lah sendiri. Worth it ke tidak? Pada ai, sangat berbaloi tau. Kalau korang nak tahu lebih lanjut mengenai produk ini, korang boleh layari website https://www.amc.info/en-my/.




Wednesday, 6 December 2017

GONG YOO VS FATTAH AMIN

10:30 9
GONG YOO VS FATTAH AMIN
Assalamualaikum and hye readers~



Kalau sebut pasal artis Korea, ai memang tak kenal ramai. Ai just kenal Gong Yoo, Lee Min Ho sebab Boys Over Flower dan "my name is Rain". Hahaha! Kalau bukan sebab iklan tu, mesti ai tak kenal Rain. Yang lain-lain bukan lah tak kenal, ada juga yang bila tengok muka ai tahu tu artis Korea. Dan ada juga bila sebut nama ai tahu tu artis Korea. Tapi kalau korang bagi nama dengan tunjuk muka, suruh ai matchkan, ai angkat bendera putih.



Tak pernah tak handsome. Gambar hasil carian di google.com.



Nama Gong Yoo memang tidak asing lagi di Korea. Ai rasa mula famous dengan cerita Coffee Prince dan yang terbaru Goblin. Berlakon memang best, menjiwai betul watak. Tapi ai perasan something, kebanyakkan drama yang dilakonkan oleh Gong Yoo mesti hero and heroin asyik nak bergaduh je. Tapi gaduh-gaduh manja lah. Nak dekat ending cerita berpisah sementara dan di akhir cerita bertemu semula. Atau memang semua cerita Korea macam tu ye? Tapi tak kisah lah, kalau actor, actress dan acting nya bagus dan berkesan, who cares?


Fattah Amin pula? Kalau Malaysian tak kenal, memang sedih lah. Kalau korang minat ke tak minat dengan Fattah Amin, korang tetap kenal kan? Tak baik tau buat-buat tak kenal. Ai masih ingat first drama Fattah Amin, Playboy Itu Suami Aku. Eh, yeke? Ke Suami Aku Playboy? Lebih kurang lah, memang tajuknya ada playboy. Sejak tengok cerita tu, ai memang dah tak follow cerita-cerita Fattah Amin. Fobia! Kalau ada pun, tengok gitu-gitu je. Sampai lah drama Bencinta lakonan Fattah Amin dan Fathia Latiff. Ai suka drama tu and ikut sampai habis. Dan yang terbaru, My Coffee Prince yang ai baru je tengok tadi. Not Bad. Banyak improvement. Kesian dia korang masih panggil kayu. Tak hebat macam Namron tapi ok je tak teruk pun.



As model memang selalu in character. Gambar hasil carian di google.com.



Kenapa ai compare Gong Yoo dengan Fattah Amin? Mesti lah sebab dua-dua pun berlakon dalam Coffee Prince. Dan of course versi Gong Yoo lagi best. Tapi, ok je yang versi Fattah Amin. Cuma kalau dia lebih bersahaja lagi ok kot. Lama-lama mantap lah tu lakonan dia. Apa-apa pun, ai suka tengok video pernikahan Fattah Amin dan Fazura. Sweet-sweet gittuww..